Dødsangst

Døden er det store ubesvarede spørgsmål her i livet. For nogle tager tankerne om døden helt over og sætter dem i en angsttilstand, som kræver behandling. I det følgende gennemgår jeg symptomer og muligheder for behandling. Læs med.

Er du bange for at dø? Det er et spørgsmål, der uvægerligt dukker op een eller flere gange i løbet af livet. Det er naturligt at tænke over døden. Ikke mindst fordi vi ikke ved præcist, hvad der venter den dag, man trækker sit sidste åndedræt. Døden er livets store spørgsmål, da det eneste vi med sikkerhed ved er, at den er uundgåelig.

Behandling af dødsangst via kognitiv terapi

Det duer bare ikke at lade tankerne om døden overtage og styre dit liv. Det er dér, dødstankerne bliver til angst. Er du endt der, bør du søge behandling. Du kan altid tale med din læge og få gode råd og behandling, men du kan også tale med en specialist, som for eksempel mig, måske endda anvist af din læge.

Jeg er psykoterapeut med base i Kolding, og min tilgang til behandling af dine symptomer for dødsangst vil være gennem kognitiv adfærdsterapi. Da dødsangst ofte er forbundet med andre angstformer, er det et godt sted at begynde.

Dødsangst kan være forbundet med anden angst

”- Jeg har ikke lyst til at dø”, synger De Eneste To. Det er der ikke mange der har. Men dødsangst kan være en angsttype, der blot er koblet til din primære angst. Derfor er det vigtigt, at du får afdækket kilden til din angst.

Et sted hvor dødsangst ofte viser sig, er ved flyskræk. Når man sidder i en tung stålkasse flere kilometer over Jordens overflade, kan flyskrækken dukke op. Ofte fulgt af tanker som: ”- Mon jeg overlever det her?” og lignende.

Rammes du af svær sygdom, er det også nærliggende, at tanker om døden dukker op. Måske SKAL du ligefrem forholde dig til dem, da nogle sygdomme som bekendt ikke kan kureres. I de tilfælde ses det dog ofte, at man nærmest affinder sig med situationen. For det kan ikke laves om, og så nyder man blot den tid, man har tilbage at leve i.

Angsten opdeles i akut dødsangst og eksistentialistisk angst

Når folk som mig taler om, og forholder sig til, dødsangst, så deler vi patienterne op i 2 grupper.

Akut dødsangst og eksistentialistisk angst.

  • Akut dødsangst – er du impliceret i et biluheld, en naturkatastrofe eller en anden stor traumatisk oplevelse, kan dødsangsten opstå akut. Den går desuden desværre også ofte hånd i hånd med post traumatisk stress, også kaldet PTSD.
  • Eksistentialistisk angst – langt mere følelsesbetonet end den akutte udgave, som opstår fordi du får et chok. Her er det store eller mange bekymringer, der er årsagen til din angst. Det kan resultere i, at du gør alt for at undgå andre mennesker og for at slippe for sygdomme i et forsøg på at undgå døden.

Symptomer på dødsangst

Som med andre angstformer, så er der en række symptomer på, at der er noget galt. Oplever du disse symptomer, skal du søge behandling:

  • Åndedrætsbesvær
  • Trykken for brystet
  • Rysteture
  • Svedeture
  • Smerter
  • Hjertebanken
  • Svimmelhed
  • Kvalme

Konstaterer du og din læge, at du lider af dødsangst, så er det bedst at være åben omkring det. Det er godt at lufte såvel følelser som frustrationer. Kom ud med det, som man siger. Og du er selv nødt til at være med i arbejdet på at forbedre din tilstand.

Er du ikke selv indstillet på at forbedre din situation, så kan du få nok så meget terapi, uden at det flytter det store. Er du til gengæld indstillet på at bearbejde dine symptomer og komme angsten til livs, så har du gode chancer.

Behandling af dødsangst

Jeg vil, via kognitiv adfærdsterapi, arbejde med at gøre dig klar over, at dine tanker om døden og dermed angsten for at dø ikke er rationelle. Du skal stille spørgsmål til din frygt og angst. For eksempel: ”- Hvad er chancen egentlig for at dø?” Det vil være med til at slippe angsten.

Vil du behandles for din dødsangst? Book en tid hos mig og sammen vil vi arbejde hen imod at befri dig for din dødsangst. Bestil tid her.