Sygdomsangst

Sygdomsangst er angsten for at være syg og i bund og grund en naturlig forsvarsmekanisme, som har taget styringen. Det betyder at dit fokus på de kropssignaler, der melder om sygdom, har taget overhånd. Læs mere om sygdomsangst her og hvordan jeg kan hjælpe dig med behandling.

Sygdomsangst er muligvis ikke en angsttype, du har hørt om før, men hvis jeg nu siger ”hypokonder”, så ringer der formentlig en klokke. Lider du af hypokondri er det altså med andre ord en angstlidelse, hvor du frygter sygdomme.

Symptomer på at du er hypokonder

Er du bange for at blive syg eller går du ofte til lægen blot for at din læge afkræfter dine bange anelser, men du tror stadig at der er noget galt, så KAN der selvfølgelig godt være noget galt, men du kan også lide af sygdomsangst. Et af de – desværre – tydelige tegn på sygdomsangst er, hvis du efterfølgende søger lægeassistance ved for eksempel at tage på skadestuen. Du nægter dermed at have tiltro til egen læge. Og dermed kan du have behov for terapi i forhold til at behandle angstlidelsen.

Oplever du et eller flere af følgende symptomer, så kan du lide af sygdomsangst:

  • Længerevarende intensiv frygt eller angst for at være svært syg eller helbredsmæssigt svækket
  • Du opsøger læger eller andre sundhedsspecialister flere gange
  • Du bruger meget tid og mange resurser på at søge viden om både sygdomme og dit helbred
  • Du undersøger ofte dig selv for ting som knuder, sår m.m.

Men der findes nogle punkter som skal opfyldes for at du kan få stillet diagnosen Sygdomsangst:

  • Du skal gennem et halvt år have frygtet en navngiven sygdom eller have været optaget af en påstået deformitet
  • Du skal være optaget af frygten for sygdom. Så meget så du mærker det på egen krop og at det er decideret ubehageligt og det har indvirkning på din dagligdag, så det fører til behandling og undersøgelse
  • Du skal være på et stadie, hvor du kun forbigående accepterer andres forsikringer om at du ikke fejler noget
  • Dine symptomer optræder ikke udelukkende ifm. en anden psykisk lidelse

Behandling af sygdomsangsten

Har du udviklet sygdomsangst kan den være en følge af panikangst, og du kan desuden også have reddet dig en depression. Derfor kan sygdomsangst også, ifølge Angstforeningen, behandles med antidepressiv medicin.

Men måden jeg vil behandle dig på er via kognitiv adfærdsterapi. Vi vil fokusere på at finde en forklaring på din lidelse og afdække dine katastrofe- og sygdomstanker, der i høj grad bidrager til din tilstand. Vi skal træne dig i at holde op med at føle efter sygdomme i din krop. Du skal have et mere afslappet forhold til din krop. Og så skal vi træne dig i at fjerne fokus fra dine tanker om sygdom.

Bestil tid til behandling for hypokondri

Har du behov for hjælp til behandling af din sygdomsangst, så skal du blot booke en tid her. Alternativt kan du også kontakte egen læge.